online randevu tedavi ücretleri

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası

Sayfa İçeriği

Ameliyat izi bir çok insanın kafasına takılan sorulardan biridir. Her ne kadar kapalı bir alanda olsa da kıl dönmesi (sakral kist, kist dermoid sakral, pilonidal sinüs adları da kullanılmaktadır) ameliyatı sonrası kalan iz bir çok insanı rahatsız edebilir. Kliniğimizde pilonidal sinüs tedavi mikro sinüsektomi, pit picking, bascom ve sinüsotomi isimli çağdaş ameliyatlarla yapılmakta, operasyonlar sadece 15 dakika sürmekte olup ameliyat sonrası ise belli olmayacak kadar bir ameliyat izi kalır. Diğer pilonidal sinüs ameliyatı yöntemleri ise insanı korkutacak derecede iz kalabilir. Buyrun karşılaştıralım.

 

Kıl Dönmesi Ameliyatından Sonra İz Kalır mı?

Ciltteki her tür yaralanma mutlaka iz bırakarak iyileşir. Oluşacak izin miktarı şunlara göre değişir; Klasik yöntemlerde abartılı izler kalırken çağdaş ameliyat yöntemleri olan micro sinüsektomi, pit picking, bascom ve sinüsotomi ameliyatlarından sonra kalan işlem izini bulabilmek için çok dikkatli aramak gerekir çünkü belirsiz bir izin kalması beklenir. Klasik yöntemlerde uygulanan teniğe göre değişmekle birlikte en sık yapılan yöntem flep ameliyatlarından sonra bir bacağı 10-16 cm olan Z harfi şeklinde izle beraber abartılı deformasyon yani yamuklaşma olur.

  • Kesinin büyüklüğü
  • Kesilen yerden çıkarılan doku miktarı (gerginlik izi artırır)
  • Dikiş tarzı (normal dikiş balık kılçığı gibi görünür)
  • Kişinin iyileşme yeteneği

Ameliyat sonrası sorun yaşanması

Her cerrahi işlem gibi bu ameliyatın da izinin kalması kaçınılmazdır ama yapılan kesinin büyüklüğü ve uygulanan yönteme göre bu izin uzunluğu 2 cm ile 30 cm arasında değişebilir. Mikro sinüsektomi ameliyatından sonra 1-2 cm kalırken flap ameliyatlarından sonra bir bacağı 10-16 cm olan Z harfi şeklinde devasa bir yara izi kalabilir. Yapılan diğer 9 çeşit ameliyatta oluşacak izler ölçüler arasında değişebilir. Özellikle bayan hastalarda izin miktarı kişiyi çok sıkıntıya sokabilmektedir. Kalçasında büyük izler taşıyan bir bayan bundan ciddi rahatsızlık hissedebilir. Bu kadar büyük kesiklerde kalçada genel bir deformasyon (yamuklaşma) da oluşur. Özellikle keloid denilen yapısı olan kişilerde bu izler parmak kalınlığında kabarık ve kırmızı alan oluşabilir.

Kıl dönmesi Ameliyatından Sonra Ne Zaman Banyo Yapılır

Uygulanan yönteme ve cerrahın yaklaşlımına göre çok değişir. Çağdaş ameliyatlardan sonra banyo konusu daha rahattır. İlk uygulanan pansuman 3 gün sonra alınır ve banyo yapılır. İlk banyodan sonra pansuman önerilmez. Aradaki nemi alması için kağıt havlu koymak yeterlidir. Klasik ameliyatlardan sonra ilk banyo 12-15 gün sonra yapılır. Bazı tutucu cerrahlar bu süreyi daha da uzun tutmaktadır, dikişleri aldıktan 1-2 gün sonra banyo verir.

Kıl dönmesi Ameliyatından Sonra Ağrı

Klasik cerrahi yöntemlerden sonra ciddi ağrı olur, sırt üstü yatamayacak kadar ağrı olur, çağdaş yöntemlerden özellikle de ömikro sinüsektomiden sonra genellikle ağrı kesici hap bile kullanmak gerekmez. Hasta ağrısı olmadığı için istediği pozisyonda yatabilir.

Ameliyattan Sonra İltihap Kapması

Genel ortalamada hastaların% 10 kadarında iltihaplanma veya apseleşme olabilmektedir, bu bütün ameliyatlar için geçerli bir durumdur. Yapılan ameliyatın büyüklüğüne göre iltihap alanının büyüklüğü ve buna paralel çıkabilecek sorunlar da değişir. Yeni yöntemlerde 2 – 3 santim lik yer kesildiği için iltihap kapsa da sorun olmadan düzelir, eski yöntmelerde kesilen yer büyük olduğu için ciddi iltihap tedavisine ihtiyaç duyulur. Apseleşme varsa dikişler alınarak boşaltılır.
İltahaplanmada bir çok sebep satılmaktadır ancak burada en sık akla gelen sebep cerrahi işlemin yapıldığı alanda pıhtı toplanması ve bu pıhtıya mikrop bulaşmasıdır. Bunu en aza indirmek için dren denilen bölgede biriken kanı alan alet takılır. Ayrıca işlemden sonra antibiotik başlanır.

En Başarılı Kıl Dönmesi Ameliyatı Yöntemi

Pilonidal sinüs ameliyatlarının en az iz bırakan tekniği mikro sinüsektomidir,1-2 cm lik dikiş izi kalır ancak kalçaların arasında kaldığı için özellikle bakılmadığı sürece görülemez. Hatta ameliyattan sonra bir cerrah tarafından bile muayene edildiğinde daha önce ilem yapıldığı algılanamayabilir.

Ameliyat Yöntemi Seçmek Sizin Elinizde

Açık bırakma yöntemi sanırım kimse tercih etmez, kalan iz dışında 2 ay sürecek çilede cabası, flap ameliyatı ise yapılışını görseniz görüntüleri sonuna kadar emin olun izleyemezsiniz. İnsanın kalçası geniş bir alanda kesi uygulanır. İsteyen aşağıdaki videodan flap, ile mikro sinüsektomi yöntemi karşılaştırmasını izleyebilir.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Yerinde Sert Şişlik

Bir yerde yaralanma olduğunda vücut o bölgeye iyileşmeyi hızlandırıcı, onarıcı hücreler gönderir. Bu hücreler o bölgede ödem denilen şişliğe neden olur. Yaralanmadan soraki 3-5 günde başlar ve giderek artar, 2 haftanın sonunda ilerlemesi duru. İki ay sonra bu şişlik kaybolmaya başlar, genellikle 3-4 ayda tamamen kaybolur.

Site Sahibi
Medicalart Bilgisayar Satış Bakım Onarım