online randevu tedavi ücretleri

Hemoroid (Basur) Hastalığı

Sayfa İçeriği

Hemoroid Basur Hastalığı Türkiye toplumunda ve bölge coğrafyasındaki diğer toplumlarda yaygın olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Yaşam tarzımız, yediğimiz ve içtiğimiz besinler, çalışma şeklimiz vb. çok sayıda neden hemoroid (basur) hastalığının tetikleyicisi konumundadır. Makat hastalığı olduğu için genellikle hastalar tarafından çok fazla dile getirilmez ve doktora gidilmeye çekinilir. Çünkü hastalık anüs bölgesinde ortaya çıkar ve hastalar ne etraflarındaki insanlarla bunu paylaşmayı ne de doktora gitmeyi reddeder. Hal böyle olunca da hastalık ilerleyerek giderek insanları çok daha zor durumda bırakır. Hastaların yaşam kalitesi iyiden iyiye düşer. Oturamaz ve iş yapamaz hale gelirler. Peki, herkesi bu denli rahatsız eden bu hastalığın nedeni nedir? İşte cevabı

Hemoroid (Basur) Neden Olur?

Basurların oluşmasında çok sayıda etken bulunmaktadır. Bunları kısaca özetleyecek olursak;

  • Kabızlık Bu sorun basurlar için başlı başına bir risk oluşturur. Dönemsel kabızlıklar her zaman sorun teşkil etmese de kronikleşen kabızlık problemleri dışkılama sırasında anüsü zorladığı için basurun oluşmasına neden olur.
  • İshal Aynı şekilde ishal probleminin de dönemselden ziyade kronik bir hal alması anüs bölgesinin tahrişe uğramasına yol açar. Tahriş sonucu anüste yırtıklar oluşabilir. Öylece kanama meydana gelebilir.
  • Ağır kaldırmak Genel olarak eklem ve omurilik problemlerinde olduğu gibi ağır kaldırmak basur rahatsızlığında da tavsiye edilmez. Ağır yük kaldırılması sırasında vücut üzerindeki anüs bölgesinde basınç oluşturmakta ve zorlamaktadır.
  • Hamilelik Özellikle kadınlarda hamilelik döneminde bir de basur problemleri ortaya çıkmaktadır. Hamilelik döneminde yaşanan sık hormon değişiklikleri Pelvik ismini verdiğimiz damarlar üzerinde basıncın artmasına neden olur. Sonuç olarak bu damarlar şişerek ve basura dönüşürler.
  • Genetik nedenler Ailesinin herhangi bir ferdinde basur hastalığının olması kişinin genetik olarak bu hastalık için risk grubunda olduğunu gösterir. Bu durum ailede kan damarlarının zayıf olduğunun en büyük göstergesidir.
  • Uzun Süre Oturmak Kişiler meslekleri gereği uzun saatler boyunca masa başında oturarak iş yapmak zorunda kalabilir. Buna en büyük örnek memurlardır. Oturmak makat bölgesine basınç uygular. Ve bu durumda hastalığın oluşumu hızlanır.
  • Ters İlişki Özellikle eşcinsellerin risk grubunda olduğu bir durumdur. Anal bölgeden gerçekleşen ilişki sırasında dokular zarar gördüğü için hastalığın olma riski bulunmaktadır.
  • Yoğun Acı Tüketmek; Acının direk etkisi yoktur ancak acı gıdanın verdiği acı hissi kişiyi ıkınmaya zorlar ve ıkınmak hastalığa neden olur.
  • Tuvalette uzun kalmak; Kötü tuvalet alışknalığıdır, uzun süre o bölgeye basınç uygulandığı için hastalığa yakalanma riskini artırabilir.
  • Fazla ıkınmak; aslında nedenlerin en önemlisi ve en sık olanıdır

Hemoroid (Basur) Evreleri

Türkiye’de en sık karşılaşılan makat hastalığı olan basurun başlangıcından sonuna kadar çeşitli belirtiler ile kendini gösteren aşamaları bulunmaktadır. Seviyesini her yeni aşamada arttıran hemoroidin evreleri son noktaya gelmeden vaka bir klinik ortamında tedavi edilmelidir. İzlenilen 4 aşamada hastalığın belirtileri konusuna da değinmiş olacağız. İşte hemoroidli hastaların yakından bildiği 4 evre ve belirtileri…

  • Hastanın anal kanalının içinde şiş hemoroid yastıkçıklarının şişme ve kanamaya neden olması vakanın ilk evrede olduğuna işaret eder.
  • Dışkılama sırasında şişen meme dışarıya sarkar ve dışkılama sona erdiğinde kendiliğinden içeri girer.
  • Üçüncü evrede ise dışarı sarkan memelerin içeriye hastanın müdahalesi olmadan girmediği görülür. Hasta elle ittirmek sureti ile memeler içeriye gönderilir.
  • Vakanın son evresi olarak adlandırılan 4. aşamada ise dışarı sarkan meme hastanın müdahalesi ile de içeri giremez ve dayanılmaz bir ağrıya neden olur.

Hemoroidin kanamalara neden olduğu ilk evresinde tedaviye başlanılması iyileşme sürecini hızlandıracağı gibi fiziksel ve ruhsal acı çekmenizin de önüne geçecektir. Bu bağlamda edavisinde sektörde ilk akla gelen isimlerden olan İdea Klinik altı şubesiyle hizmetinizdedir.

Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Kendisini değişik şekillerde belli eden bir hastalıktır, ilk etapta kişinin makat bölgesinde sürekli nemlilik durumuyla ortaya çıkar. Ve zaman içinde yapış yapış bir hale dönüşerek rahatsızlık hissiyatı uyandırır. Bunu sırasıyla;

  • Kaşıntı Makat bölgesinde ortaya çıkan bu rahatsızlık hissiyatının sonrasında önce hafif daha sonrasında giderek şiddetlenmeye başlayan bir kaşıntı durumu ortaya çıkmaktadır. Hasta kaşıdıkça bölgede tahriş ve yaralar oluşabilir.
  • Ağrı Daha sonrasında ağrılı ve sancılı durumlar kendini göstermeye başlar. Önce sadece dışkılama sırasında ortaya çıkan bu ağrılı ve sızılı durum sonrasında normal zamanda da ağrılar oluşabilmektedir.
  • Kanama Kanama problemi bu hastalığının en net ortaya çıkan belirtisidir. Hastaların çoğu kanama olana kadar doktora gitmezler. Bu kanamalar başlangıçta yalnızca dışkılama sırasında oluşur ve tuvalet kağıdına bulaşma şeklinde görülürken zaman geçtikçe kendiliğinden olan kanamalar iç çamaşırlarınızı bile kirletebilir.
  • Makat İç / Dış Kısmında Meme Basururun mamaktın dışında yani direk gözle görülen kısımda büyümesidir. İçi yine kanla doludur ama dışı kalın deriyle kaplıdır. Çoğu zaman dışkılamadan sonra tahretlenirken ele geldiği için hissedilir. Hastaların bir kısmının eline geldiği için psikolojik olarak kanamadan sonra en çok tedirgin eden belirtidir.

Tüm bu belirtiler ışığında hastalığı oluşmuş denilebilir. Konuyla alakalı merak edilen bir diğer ayrıntı ise basurun tedavi sürecidir. Onun da cevabı bir sonraki başlığımızda…

Basur Nasıl Geçer?

Elbette hastalıktan muzdarip durumda olan kişilerin cevabını en çok merak ettiği soruların başında gelir. Yazımızın bundan sonraki kısmını sıkça sorulan iki soruya ayırdık. Hastalığın tedavisi için bitkisel karışımlardan hazırlanan kür ve tedavilerin hiçbir işe yaramadığını söyleyerek yazımıza başlayabiliriz. Hemoroid Nasıl geçer? Sorusunun cevabı klasik ameliyat ve ameliyatsız olmak üzere 2 farklı uygulamadan ibarettir. Her iki tedavi de farklı yerlerde uygulanmaktadır. Devlet hastaneleri hala klasik ameliyat ile hastaları tedavi ederken özel hastanelerde artık ameliyatsız tedaviler ön plana çıkmış ve normal yaşantılarından geri kalmak istemeyen hastaların tercihi de bu yöntemler olmuştur.

Hemoroid İçin Hangi Doktora / Bölüme Gitmek Gerekir?

Çok sayıda insan hemoroid olsun, kıl dönmesi olsun, anal fissür olsun vb. problemlerle karşılaştıklarında yanlış bölümlere giderek zaman kaybı yaşamaktadır. Özellikle hemoroid, kıl dönmesi, anal dermatit, anal fissür, anal hematom vb. anal bölge ve kuyruk sokumunda oluşan rahatsızlıklarda gitmeniz gereken bölüm genel cerrahidir. Eğitim ve Araştırma hastaneleri ve Üniversite hastaneleri gibi büyük hastanelerde Genel cerrahi de kendi içinde bölümlere ayrılmaktadır. Hemoroid Hastalığı ile ilgilenen bölüm ise Proctoloji bölümüdür. Yani makat hastalıkları bölümüdür.

Basur Tedavisi Nasıl Yapılır?

Videomuzdan kısaca mantığını anlayabilirsiniz. Devlet hastaneleri ile özel hastane ve kliniklerde farklı yöntemlerle gerçekleşen tedavilere baktığımızda 2 farklı uygulama karşımıza çıkmaktadır. Bunlar

Klasik Basur Ameliyatında Hastalar anestezi yapılarak uyutulur. Ve makat bölgesinden içeri girilerek memeler neşter ile kesilir. Sonrasında ise bölgeye dikiş atılarak yara kapatılır. Klasik ameliyattan sonra basurun tekrarlama riski çok fazladır. Üstelik çok fazla kesme biçme durumu söz konusudur. Bu yüzden günümüzde çok fazla önerilmemektedir.

Ameliyatsız Basur Tedavisi Bu yöntem ise son yıllarda pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan lazer tedavisi ve THD ismini verdiğimiz Lastikle Boğma tedavisiyle duruma göre ayrı ayrı duruma göre ise birlikte kullanılarak gerçekleşir Kısaca değinecek olursak

  1. Lazerle Basur Tedavisi Genellikle 1. Ve 2. Derecede olan ve çok fazla ilerlememiş basurların tedavisinde kullanılmaktadır. Henüz dışarı sarkmamış olan basurun pıhtılaştırılması ya da söndürülmesi için kullanılır. Lazer ışını ile basur memesi nasıl geçer peki; doğrudan uygulandığında meme yanarak ya yok olur. Ya da bulunduğu yere doğru küçülür.
  2. RBL (Lastikle Boğma Yöntemi) RBL cihazıyla yapılan tedavi artık son noktaya ulaşmış basurlar için kullanılmaktadır. Basur memelerini çevreleyen bir yapıda olan RBL cihazı yardımıyla tam olarak genişleyen damarın olduğu bölgeye bir lastik yerleştirir. Lastik damardan basura doğru gelen kan akışını durdurur. Ve böylece kanla beslenemeyen meme birkaç gün içinde kendiliğinden kuruyarak düşer.
  3. THD Yöntemi Lazer ve lastikle boğma yöntemlerinin etkili olamayacağı kadar ilerlemiş hastalarında THD yöntemini önermekte ve uygulamktayız. THD yönteminde memelere gelen atar damar iple tıkanır ve memeye kan gelmesi engellenir. Kan gelemeyen meme büzüşerek yok olur.

Kliniğimizde hizmet vermekte olan doktorlarımız hem lazer hem de THD tedavisiyle hemoroid sorunlarına en hızlı şekilde çare bulmaktadır.

Erken Teşhiste (Krem ve Fitil) Tedavi Edicidir

Belirtisi ortaya çıktığı anda fark edilmesi durumunda krem ve fitil benzeri ilaçlar tedavi edici olabilmektedir. Tabi bu her zaman mümkün değildir. Ancak kanama olmaması halinde krem ve fitil gibi ilaçlar rahatlık verebilir. İkinci ve üçüncü derece olması durumunda ise Rubber Band Ligation dediğimiz halk arasında lastikle Boğma Yöntemi olarak bilinen tedavinin kullanılması gerekir. Daha ileri düzeylerde farklı yöntemler kullanmaktayız.

Basur İlaçları

Çok sayıda beşeri ve bitkisel ilaçlar vardır. En çok bilinenler Daflon Tablet, venorouton Tablet ve Doxium Tablettir. Şikayetleri gidermek konusunda etkilidirler ancak gerçek anlamda bir iyileşme sağlayamazlar çünkü basurlar çürük dişin çürümesi gibi bir doku hasarı hastalığıdır.

Bitkisel Hemoroid İlaçları

At kestanesi özü içerenlerin biraz olumlu etkisi olabilir ama iyileşme sağlaması beklenmemelidir.
Şiş ve ağrılı olduğu durumlarda ağrıyı azaltmak için Anuflex Merhem kullanmak ağrıda ciddi azalma sağlar.

Site Sahibi
Medicalart Bilgisayar Satış Bakım Onarım