online randevu tedavi ücretleri

Kabızlığın Neden Olduğu Makat Hastalıkları

Sayfa İçeriği

İnsanlar kabızlığı her ne kadar ciddiye almasalar da Hemoroid ve Anal Fissur gibi ciddi hastalıklar ile karşılaştıklarında biraz geç kalmış olurlar.

Kabızlık Neden Olur?

Her yaş grubu ve her iki cinsiyette de görülen Konstipasyon (Kabızlık) daha çok bebekler, çocuklar, kilolu ve hamile kadınlarda diğer insanlara göre biraz daha fazla risk içermektedir. Nedenlerine baktığınızda başta beslenme alışkanlıkları olacak şekilde bir çok sebebi bulunmaktadır. Kişi aşağıdaki nedenleri incelediğinde sorunu kendisi de bulabilir.

Lif Yönünden Eksik Beslenme Kabızlık nedenleri arasında ilk olarak hatalı beslenme gelmektedir. Burada en dikkat çeken ayrıntı posa ve lif yönünden yetersiz beslenme gelmektedir. Lifli gıdalar barsak tarafından emilmediği için su tutar ve dışkının sürekli yumuşak olmasını sağlamaktadır. Lif yönünden zengin gıdalar tüketmek için mutlaka bitkilerden yararlanmalıyız. Toplumda yaygın olan hayvansal gıdaların (Et, Süt) tüketimi lif yönünden fakir olup dışkının az ve sert olmasına neden olmaktadır.

Kabızlık Hastalık Yapar mı?

Kişide karın ağrısı dışında ayrıca bazı makat hastalıklarına neden olmaktadır. Halk arasında Basur olarak bilinen Hemoroid ve makat çatlağı olarak bilinen Anal Fissur oluşumunun en önemli nedenleri kabızlık olarak görülmektedir. Toplumda yaygın olarak görülen bu hastalıkları ve ortaya çıkış süreci ile belirtilerine göz atacağız.

Hemoroid (Basur)

Kadın yada erkek cinsiyet ayrımı olmaksızın en sık görülen makat hastalıkları arasında ilk sırada yer almaktadır. İç ve dış olmak üzere ikiye ayrılan hastalık daha çok İç Hemoroid olarak karşımıza çıkmaktadır. Makat iç kısmında ortaya çıkan sorun toplardamar genişlemesi ile ortaya çıkmaktadır. Fakat asıl sorun toplardamar genişlemesi değil, onun çevresinde bulunan kasların gevşemesi ile ortaya çıkmaktadır. Kaslar gevşemesi ile aynı zamanda makat sarkması dediğimiz durum ortaya çıkmaktadır.

Dışkılama Esnasında Ikınma En Büyük Sorun
Basur hastalığı ortaya çıkışında tek suçlu kabızlık olmayıp, aslında kişinin kendi hataları da bulunmaktadır. Kabız olması nedeniyle bazen günlerce dışkılama ihtiyacını gerçekleştiremeyebilir. Bu durum insanların tuvalette daha fazla zaman geçirmesine neden olmaktadır. Tanığım insanlardan örnek verecek olursam 30 dakika duranlara şahit oldum. Tuvalette uzun süre geçirmek aynı zamanda ıkınarak dışkılama yapmak içindir. Bu ıkınma maalesef makat iç kısmında bulunan toplardamarların genişlemesine ve toplardamarları çevreleyen kasların gevşemesine neden olmaktadır.

Normal Doğum Yapan Kadınların Ikınması da Risk İçerir
Kadınlarda doğum sonrası hemoroid en sık görülen sorunlar arasında yer almakta olup, özellikle normal doğum yapan anne adayları yukarıda belirttiğim şekilde ıkınma probleminin verdiği hasara maruz kalmaktadır. Doğum esnasında 1 ile 5 saat süren ıkınma yine toplardamar genişlemesine neden olmaktadır.

Makatta Kanama Ciddiye Alınmalıdır
Kabızlık problemi yaşayan insanlarda dışkılama esnasında dışkı ile karışık kan ve sonradan bir kaç damla kanama olması oldukça ciddi bir durumdur. Ağrısız olması halinde genelde hemoroid başlangıcı diyebiliriz. Fakat ciddi bir can yanması ve kanama olması halinde ise bu sefer Anal Fissur şüphesi ortaya çıkmaktadır.

Anal Fissur (Makat Çatlağı)

Kabızlığın neden olduğu makat hastalıkları arasında birde Anal Fissur dediğimiz halk arasında Makat Çatlağı olarak bilinen sorun yer almaktadır. Tamamen Konstipasyon kaynaklı olabileceği gibi tam tersi olan ishal ile de olabilmektedir. Konstipasyon (Kabızlık) makat çatlağı oluşmasında en önemli etken dışkının sert ve kalın olması ile alakalıdır. Dışkılama esnasında dışkının kalın, sert ve tükettiğimiz besinler arasında sert cisimler olması halinde maalesef anüse zarar verebilmektedir.

Dışkı Makat Yırtığına Neden Olmaktadır
Anal Fissur probleminde en sık görülen neden dışkının çıkışı esnasında makat kaslarını hafif bir şekilde çizmesi olup, işte o an daha önce hiç yaşamadığınız bir can yanması oluşur. Bu durum tüm dışkılama esnasında ortaya çıkmaktadır. İlk 10 gün içerisinde erken dönem olarak sınıflandırılmaktadır. Dışkılama esnasında ortaya çıkan can yanması bu süreçte dışkılama sonrası kendiliğinden ortadan kaybolmaktadır. 15 Gün içerisinde tedavi edilmemesi halinde kronik anal fissur haline gelecek olup, dışkılama esnasında ortaya çıkan ağrılar 3-4 saat daha devam etmektedir.

Kabızlık Kanser Yapar mı?

Bu konuda yapılmış net bir bilimsel çalışma yoktur. Fakat normalde kabızlık sorunu yaşamayan ve bir anda böyle bir şikayet ile karşı karşıya kalan insanlar, kilo kaybı ve geceleri terleme sorunu yaşayan insanlarda bağırsak kanseri belirtisi olabilmektedir. O nedenle mutlaka ciddiye alınmalı ve bir hekime başvurmalısınız.

Kabızlık Nasıl Giderilir?

Soruna yüzeysel baktığınızda sadece dışkılama sorunu olarak görülebilir. Fakat bir çok makat hastalığın doğrudan yada dolaylı olarak nedeni, belirtisi olduğunu akıldan çıkarmamak gerekir.  Sorunun çözümü için ilk olarak nedenleri bilinmelidir.

Kabızlık Nasıl Geçer?
Yukarıda verilen bağlantıya tıkladığınızda sorunun kaynağı en az 10 farklı neden olduğunu görürsünüz. Buda şunu gösteriyor ki her insanda farklı nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Öncelikle sizde ortaya çıkış nedenini bulmalısınız. Örnek ben daha çok et türü besinleri tüketen biriysem bu bende doğal olarak lif yönünden yetersiz beslenmem anlamına gelecektir. Burada çözüm yolu aynı zamanda lif yönünden zengin gıdalar tüketerek dengelemek gerekir. Bu sadece bir örnek olup, şimdi dilerseniz en çok etkisini göreceğiniz önerilere geçelim.

Bol Su İçmek Gerekir 
Kabızlık yada diğer adıyla Konstipasyon iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Birincisi barsaklarda bekleyen dışkının sert ve susuz olması bir diğer yönü ise barsak kaslarının yeteri kadar çalışmaması ile izah edilir. Özellikle dışkısı sert, kuru olan insanlarda sıvı yönünden yetersizlik ortaya çıkmaktadır. Bu sorunu aşmak için günlük 1,5 – 2 Litre su, sıvı tüketimi gerekmektedir.

Lifli Gıdalara Ağırlık Verin
İnsanlar en çok et sever fakat lif yönünden fakir olması nedeniyle maalesef ölçülü tüketmek gerekir. Yanında mutlaka lifli gıdalarla dengelemek gerekir. Aynı durum süt içinde geçerli, özellikle bebeklerde kabızlığın nedeni süttür.

Tuvalete Gitme Alışkanlığı Oluşturun
Bir çok insan tamamen sıkışmadan tuvalete gitmez, bazı insanlar ise dışarıda yeteri kadar hijyenik olmadığı için hiç gitmemektedir. Dışkıyı erteleme anlamına gelen bu durum maalesef dışkıda sertleşme yanı sıra barsak tembelliğine neden olmaktadır. Özellikle sabah yataktan kalktığınızda mutlaka tuvalete gitme alışkanlığı oluşturmalısınız.

Ikınmak Makat Hastalığı Riskini Artırıyor

Günümüzde bir çok hastalık aslında insanların hata yada ihmalleri sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu durum anal bölge hastalıklarında daha sık görülmektedir. Örnek vermek gerekirse Pilonidal Sinüs, Hemoroid, Anal Hematom gibi hastalıkların nedenlerine baktığınızda bazı hata ve ihmaller göz önüne gelir. Hataların en başında her zaman kabızlık problemine karşı geliştirilen çözümler gelmektedir. İnsanların %30’u gibi büyük bir bölümünü etkileyen Konstipasyon (Kabızlık) çözümüne yönelik hata ve ihmaller maalesef bazı makat hastalıklarında riski artırmaktadır.

Kabızlık Problemini Ikınarak Çözemezsiniz
Bir çok nedenle ortaya çıkan konstipasyon büyük ölçüde beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam yanı sıra stres ve bazı hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Kabız olan insanların en çok yaptığı hata tuvalette uzun zaman geçirerek bu süreçte dışkılama için ıkınma uygulamasına gerek duymalarıdır. Ikınma kabızlığın çözümü konusunda kesinlikle hatalı bir işlemdir.

Kabızlık Nasıl Giderilir?

Konstipasyon öncelikle bir hastalık, bir sorun olarak algılanmalı ve nedenleri tespit edilmelidir. Bunun için ilk başta lifli ve posalı gıdaları daha fazla tüketerek başlayabilirsiniz. Aynı şekilde sabah uyandığınızda 2 bardak ılık su içerek gün içerisinde minimum 1,5-2 litre su içme alışkanlığı kazanmalısınız. Aynı şekilde sabahları ihtiyacınız olmasa bile tuvalete giderek 3-5 dakika ıkınmadan durabilirsiniz. Aynı şekilde dışkı erteleme, tuvalet beğenmeme gibi alışkanlıklardan kurtulmak sorunu çözecektir. Bunlara ek olarak günlük 30-45 dakika arası tempolu yürüyüş bağırsak kaslarını çalıştırarak bağırsak tembelliği dediğimiz sorunu ortadan kaldıracaktır.

Toplardamar Genişlemesi ile Hemoroid Olur
Evet arkadaşlar basit bir hatanın nelere mal olacağını anlamak için Basur hastalığı ile başlayalım. Çünkü hemoroid nedenlerine baktığınızda hastalığın kabızlık ve ıkınma ekseninde ortaya çıktığını görürsünüz. Çünkü ıkınma makat bölgesinde yer alan toplardamarların aşırı basınca dayanamayarak genişlemesine neden olur. Bu genişleme ilk olarak kendini dışkılama sonrasında makatta kanama ile göstermektedir. Herhangi bir can yanması vs olmayıp, ilk etapta sadece kanama görülür. Devam eden süreçte ise toplardamarda ki genişleme hızla artarak anüs iç kısmına sarkma yapmaktadır. 2. Derece olan basur memesi dışkılama esnasında dışkı ile anüs dış kısmına çıkmaktadır. Tabii ki siz kalkmak için doğrulduğunda içeri girer. 3. ve 4. Derece olması halinde ise hemoroid memesi genelde anüs dışında yer almaktadır. Normal şartlarda ağrısız bir hastalık olmasına karşın 3. ve 4. derece basur memeleri anüs kasları arasında sıkışarak boğulmasına neden olur.

İnce Damarları Patlatıp Anal Hematom’a Neden Olur
Ikınmak zararlarına baktığınızda sadece Hemoroid değil aynı zamanda anal bölgenin en ağrılı hastalıklarından biri olan ve çoğunlukla hemoroid ile karıştırılan bir hastalık Anal Hematom bulunmaktadır. Halk arasındaki tabiri ile makatta pıhtı toplanması olan bu hastalık yine ıkınma sonucu oluşan basınç ile oluşur. Basur toplardamarlar ile alakalı iken Anal Hematom ise makat bölgesinde bulunan ince damarların patlayarak cilt altına kanama yapmasına neden olur. Bakın ne kadar ciddi sorunlara neden oluyor. Aşırı basınç ile patlayan ince damarlar cilt altına kanama yapar. Bir süre sonra son bulan kanama yerini pıhtılaşmaya bırakır. Şişlik ve makat ağrısının yoğun şekilde yaşandığı Anal Hematom ağrısı 1 haftası şiddetli olmak üzere yaklaşık 3-4 hafta sürmektedir. Ağrıya dayanma gücü olanlar için 3-4 haftada normale dönmektedir. Can yanması ile yaşayamam diyorsanız sadece 1 cm alanda yapılan kesi ile cilt altındaki pıhtı boşaltılmakta ve hasta rahatlatılmaktadır.

Tuvalette Uzun Kalmak

Evet arkadaşlar kabızlık ve devamında ıkınma alışkanlığının ne kadar kötü sonuçlara neden olduğunu gördük, bu tür sorunlardan korunmak için ilk olarak kabızlığı önleyici çözümler bulmak gerekir. Bu süreçte ıkınma alışkanlığının önüne geçmek içinde tuvalette geçirdiğimiz süreyi kısa tutmalı 3 dakika içinde terk etmek gerekir. Maalesef bizler bazen 30-40 dakika kalabiliyoruz. Bu süreçte genelde ıkınma hatasını sıkça tekrarlıyoruz.

 

 

Site Sahibi
Medicalart Bilgisayar Satış Bakım Onarım