online randevu tedavi ücretleri

Anoskop Muayenesi

Sayfa İçeriği

İlk bakışta insanlar hastalık gibi algıladıkları Anoskopi muayene için gerekli tıbbi bir parçadır. Özellikle makat hastalıklarında olmazsa olmaz öneme sahip olup, detayları aşağıda yer alan yazımızda aktarıyoruz.

Anoskop Nedir?

Anüs yani makat ve skopi yani görüntüleme kelimelerinden türetilmiş bir isimdir. Anoskop makat hastalıkları teşhis ve tedavisi için mutlak gerekli bir görüntüleme şeklidir, göz bakılmadan yapılan makat muayenesi yeterli ve güvenilir değildir. Adından da anlaşılacağı gibi anüs hastalıklarının teşhisi için gözle görmeyi sağlayan bir alettir. 2 cm çapında 10 cm uzunluğunda bir alet olup makat ve kalın bağırsağın son 10 cm lik kısmında oluşan hastalıkların % 100 yakın doğrulukta teşhis edilmesini sağlar.

Teşhis aleti olduğu kadar tedavinin de bir parçasıdır. Lazerle hemoroid tedavisi, hemoroidi lastikle boğma yöntemi gibi ameliyatsız yöntemler ancak anoscopi aletiyle yapılabilmektedir. Yine kalın bağırsağın son kısmı olan rektumda görülen kanser, soliter ülser, kolitis ülseroza gibi hastalıkların kesin teşhisi için biopsi alınması için gerekli bir alettir. Bu tür hastalıklarda tedaviye başlamak için biopsi alınıp bu parçanın patoloji laboratuarında incelenmesi gerekmektedir. Metal olan anoskopi cihazları seyrek olarak makat muayenesi yapılan yerlerde kullanılmaktadır. İdea Klinik gibi sürekli anüs hastalığı tedavisi yapılan proctoloji kliniklerinde daha çok plastik olanlar tercih edilir çünkü metal olanların temizlenip tekrar kullanılması zaman kaybettirir. Zaman kaybı olmaması yanı sıra plastik olanlar daha hijyeniktir.

Makat Muayenesi Video

Anoskopinin Çeşitleri;
Çocuklar için olan junior tipi daha incedir
Erişkinler için plastik olanlar yanı sıra metal olanlar da vardır

Anoskop Muayenesi Nasıl Yapılır

Genellikle hasta diz dirsek pozisyonda yani secdeye varır gibi durdurulur. Bu pozisyondayken anüse vazelin sürülür ve anoscop anüse girilerek herşey gözle görecek şekilde görüntülenir. Uygulama 1-2 dakika sürer ve ağrı sızı olmadan kolayca uygulanır. Öncesi kolonoskopta olduğu gibi lavman gibi uygulamalara ihtiyaç duyulmaz.

Anoskop Muayenesi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Özellikle hemoroid şüphesiyle gelen her hastaya hatta anal bölge şikayetinden söz eden her hastaya rutin uygulanmalıdır. Gözle bakarak yada parmakla muayene ederek hemoroid teşhisi konamayacağı bütün bilimsel yayınlarda belirtilmektedir ama ne yazık ki bir çok doktor anoskopla uğraşmak yerine dışarıdan bakarak veya parmakla muayene ederek teşhis koyduğunu sanmaktadır oysa bu yeterli değildir.

Makattan kanama kırmızı taze kan şeklindeyse son 10 cm lik kısımdadır ve anoskopla kanamanın sebebi gözle görülerek net teşhis edilebilir, kanama vişne çürüğü şeklindeyse kanama daha yukarı bağırsak kısmındadır bu durumda kolonoskop yapılması şarttır yani makattan kanaması olan her hastaya mutlaka endokopi denilen bu aletlerle bakmak gerekir.Endoskopi yapılmadan kanamanız hemoroidden diyerek ilaç yazmak yada eczacı önerisiyle ilaç kullanmak son derece tehlikeli bir yaklaşımdır çünkü hemoroid denilen kanama sebebi kanser yada polip de olabilir. Özetle makatta ağrı, kanama, kaşıntı, akıntı ve yanma gibi şikayetleri olan her hasta mutlaka anoskopla muayene edilmelidir.

Anoskop Fiyatları

SGK lı anoskopa ayrıca ücret ödemez, SGK olmayanlar özel hastalar ise muayene ücreti olan 500 TL dışında anoskopi ücreti ödemezler. Aynı cihaz çeşitli girişimsel (lazer, basuru lastikle boğma, kondilomun radyo frekansla tedavisi, kanamaya müdahale, polip alınması gibi) müdahaleler için anüsü görüntülemek için kullanıldığında da ayrıca ücret alınmaz, asıl tedavi ücreti ne ise o kadar ücret alınır. Doğru yaklaşım normal muayene gibi değerlendirilmesidir çünkü biraz zahmetli olsa da teşhis koymaya yardımcı olan ve maliyeti düşük olan bir uygulamadır. Anüs şikayetiyle kliniğimize baş vuran her hasta sadece parmak muayenesiyle değil anoskopi ile de değerlendirilmektedir bu şekilde olabilecek bir kanserin tedavisini geciktirme ihtimali de ortadan kaldırılmaktadır. Bunun için hastadan ayrıca ücret talep edilmemektedir. Kliniklerimizde anoskopik incelemeyi muayenenin bir parçası daha doğrusu daha dinamik şekli gibi değerlendiriyoruz.

Kliniklerimizin altısında da anal bölge hastalığı şikayetiyle gelen her hastaya anoskopi muaayenesi yapılır çünkü anal bölge hastalıklarının teşhisinin olmazsa olmazı tek alet anoskopidir. Özellikle sindirim sistemi kanserlerinin en sık görülenlerinden biri olan rektum (makattan hemen üstteki 10 cm lik kısım) kanserinin % 100 doğru teşhis edilmesini sağlar.

Anoskop Nerede Yapılır

Her proktoloji polikliniğinde standart uygulanır, daha doğrusu anüs muyaenesi yapılan her hastaya uygulanır. Genel cerrahi polikliniklerinde parmakla muayeneyle yetinilirken bu işin uzmanlar yaniş anüs hastalıkları uzmanları asla parmak muayenesiyle yetinmez mutlaka anoskop muayenesiyle hastalığı gözüyle görüp emin olur. Kliniklerimizin hepsinde anoskopi ile muayene standarttır ve ek ücret alınmadan her hastaya uygulanır, bu şekilde teşhiste herhangi bir eksiklik yaşanmaz.

Hemoroid Muayenesi Olanlar

Kesinlikle anoskopi ile de baktırmış olmalılardır, eskiden yapılan parmak muayenesinin yetersiz olduğu, kanserin parmak ucuyla hissedilemeyeceği, hemoroidin derecesinin belirlenemeyeceği bilimsel bir gerçektir. Özellikle kanama görenlerde şarttır.

Site Sahibi
Medicalart Bilgisayar Satış Bakım Onarım